tisdag 1 juli 2008

Åkerbärskaka

6-8 portioner.

3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3 ägg, separerade i gula och vita
125 g osaltat smör + 2 msk att smöra formen med
2 dl strösocker
200 g åkerbär
1 dl pressad åkerbärsaft
½ dl florsocker

Vispad grädde, åkerbär



Värm ugnen till 175°C, smöra och mjöla en rund form. Rör ihop mjöl och bakpulver i en skål.

Vispa äggvitorna i en annan skål med elvisp till ett så hårt skum att det bildas toppar.

Vispa i en tredje skål samman smör och strösocker med elvispen på högsta hastighet tills det är ljust och pösigt. Vispa i äggulorna, en i taget.

Rör sedan ner mjölblandningen, åkerbär och hälften av åkerbärsaften med elvispen på låg hastighet. Vänd ner äggvitorna tills allt är precis blandat.

Häll i smeten i kakformen. Baka tills kakan är torr inuti i ca 30-40 min. Prova med en sticka så att kakan är färdig.

Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen på galler i ca 10 min. Vänd sedan kakan på gallret och låt den stå tills den är ljummen. Lägg sedan upp den på ett fat. Rör samman resten av åkerbärsaften och florsockret i en liten skål tills sockret löst sig och fördela sedan jämnt över kakan. Garnera med grädde och åkerbär.

Receptet är framtaget av elever vid Livsmedelsprogrammet på Bergnässkolan i Luleå.

Inga kommentarer: